maanantai 20. tammikuuta 2014

Jokanaisen paras tuki - rintaliivit

Nyt kun pienennysleikkauksen ajankohta on selvillä olen yrittänyt käyttää alennusmyyntejä hyväkseni ja ostanut muutamat kauniit liivit odottamaan uusia,pienempiä rintojani.Kokeilematta en suosittele kenenkään ostavan liivejä,koska jokaisen valmistajan ja liivimallin väliset erot kuppien koossa voivat olla hyvinkin suuret.Suomalaisnaisista todella moni käyttääkin vääränkokoisia liivejä. Yleisin ongelma on liivien liian suuri ympärys ja siten liian pieni kuppi. Etenkin pienemmät rinnat omaavat naiset käyttävät usein liian löysää ympärystä, siinä uskossa, etteivät rinnat tarvitse niin suurta tukea. Väärin! Kaiken kokoiset rinnat tarvitsevat tukea ja tämän takia rinnan ympäryksen on oltava napakka ja kupin istuttava hyvin.

On tärkeää myös muistaa, että uutena rintaliivit kiinnitetään uloimpaan hakaseen. Jos liivit joutuu uutenakin kiinnittämään heti kireimmälle, on ympärysmitta auttamatta liian suuri. Oikea ympärysmitta on napakka, sillä rintaliivit löystyvät aina ajan mittaan käytössä. Uusien rintaliivin alareunan alla voi kuljettaa sormea, mutta sinne ei mahdu nyrkkiä ja mikä tärkeintä, kuppien välin tulee olla napakasti ihoa vasten. Oikeankokoiset ja –malliset rintaliivit kulkevat sivusta katsottuna vaakatasossa, eikä ne nouse selästä tai rinta pursota sivusta.


Yleisimpiä huonosti istuvien liivien ongelmia ja ratkaisut niihin:

Olkaimet tippuvat

Jos olkaimet eivät pysy paikallaan, vaan valahtelevat alas, voi siihen olla useampikin syy: Rintaliivien olkaimet voivat olla liian pitkät. Olkaimet kannattaa säätää tarpeeksi kireälle. Jos olkaimet ovat oikeanpituiset, mutta silti olkaimet tippuvat, kyse voi olla väärästä rintaliivin koosta. Tällöin on hyvä kokeilla hieman pienempää ympärysmittaa, sillä pienemmällä ympäryksellä myös olkaimet ovat lähempänä kaulaa. Kolmas vaihtoehto on, että liivien malli on väärä. Liiveissä voi olla huomattaviakin eroja hartioiden leveyteen nähden, jolloin olkaimet saattavat olla liian sivussa. Silloin kannattaa testata liivejä, joiden olkaimet ovat jo liivin mallissa lähempänä kaulaa.
Takaosa nousee niskaa kohti
Jos rintaliivien takaosa nousee kohti niskaa, on rintaliivien ympärysmitta liian suuri. Ongelma korjaantuu pienemmällä ympärysmitalla ja siten suuremmalla kupilla.

Olkaimet jättävät punaiset jäljet

Jos olkaimista jää jäljet olkapäille, olkaimet on joko liian lyhyet tai olkaimet ovat liian kapeat raskaille rinnoille. Olkaimet kannattaa säätää hieman pidemmiksi ja kokeilla jääkö niistä edelleen jälkiä. Jos rinnat ovat kookkaat ja raskaat, suositellaan ostamaan rintaliivit, joissa on tarpeeksi leveät, mahdollisesti pehmustetut olkaimet. Liian kapeat olkaimet eivät jaksa kannatella raskaita rintoja. Luultavasti myös rintaliivien ympärys on liian iso jos liivien olkaimet painavat hartioitasi. Ympäryksen tulisi olla niin napakka ettet periaatteessa tarvitsisi olkaimia.

Rinnat pursuavat kupeista

Kuppi on liian pieni! Jos ympärysmitta on oikea, siirrytään vain kupissa isompaan tai toiseen rintaliivin malliin. Samoin jos rinnat pullahtavat pois kupeista kuppien yläpuolelta, ovat kupit liian pienet tai liian matalat.  Jos käsiä nostettaessa rinnat valahtavat rintaliivien alapuolelle, rintaliivin ympärysmitta on liian suuri.

Kuppeihin jää ryppyjä

Rintaliivin kuppeihin ei jää tyhjää, jos koko ja malli ovat oikeat. Jos molempiin kuppeihin jää tyhjää, on kuppikoko liian suuri, tällöin kannattaa kokeilla pienempää kuppikokoa tai uutta mallia. Jos vain toiseen kuppiin jää ryppyjä, on rinnat erikokoiset (lähes kaikilla naisilla toinen rinta on hieman suurempi kuin toinen). Se ei kuitenkaan ole kuoleman vakavaa, vaan tällöin voi hyödyntää liivien irrotettavia toppauksia ja poistaa sen isomman rinnan kupista, jolloin rinnat näyttävät saman kokoisilta.

Sivuille ja taakse jää makkaroita

Jos rintaliivit tuntuvat painuvan syvälle ihoon jättäen pahat makkarat taakse tai sivuille, on ympärysmitta liian pieni. Liivien on tärkeää olla napakat, mutta ne eivät saa puristaa liikaa.

Kaaret painavat

Jos kaaret painavat tai tuntuvat epämiellyttäviltä, ovat liivit vääränkokoiset. Kaaret eivät saa olla ahtaat tai liian leveät. Tällöin on hyvä kokeilla jälleen eri kokoa tai kokonaan eri mallia.

Kuppikoon mittaaminen:


Liiveissä koot ilmoitetaan muodossa cm ja kirjain, esim. 75 C. Numero tarkoittaa ympärysmittaa rinnan alta mitattuna ja kirjain kupin kokoa. Ympärysmitta vaikuttaa kupin kokoon hyvinkin paljon, eli pelkkä kirjainkoon ilmoittaminen ei kerro todellisesta koosta mitään. Numero ja kirjain yhdessä muodostavat koon, minkä takia rintaliiveissä on paljon rinnakkaiskokoja. Esim. 65 F ja 70E ovat rinnakkaiskokoja. Molempien kokojen kuppi on samansuuruinen, mutta ainoastaan ympärysmitoissa on eroa. Samoin 75 D on taas 70 E:n rinnakkaiskoko jne.65E:n kuppi vastaa periaatteessa 85A:n kuppia, rinta on samankokoinen, mutta ympärys kasvaa, jolloin liivitkin näyttävät isommilta.Rinnan ympäryksen mittaamiseen tarvitset taipuisan mittanauhan ja mitta on hyvä ottaa paljasta ihoa vasten tai hyvin ohuen paidan päältä. Varmista myös, että mittanauha on mahdollisimman suorassa/vaakatasossa, kun mittaat ympäryksen. Mittanauhan on oltava tosi kireällä . Rinnan varsinainen ympärysmitta ei ole ihan sentilleen verrannollinen liivien ympärykseen, koska mittanauha ei veny, mutta liivit venyvät. Samoin liivejä valmistaan hyvinkin erilaisista materiaaleista ja myös valmistajasta riippuu kuinka paikkaansa pitäviä koot ovat. Tämän vuoksi oikean koon saamiseksi mitta pyöristetään AINA alaspäin ja vähintään viidellä sentillä eli yhden koon verran!

kuppikoko. Kun nyt olet mitannut sen oikean ympärysmitan, on hyvä miettiä kuppikokoa. Jos vanhoissa liiveissä kuppi on tuntunut sopivalta, mutta ympärys liian isolta, on uuden kupin laskeminen helppoa. Kuten kuppien rinnakkaiskoon taulukossa näkyy, ympäryksen ollessa pienempi, kuppi on isompi. Eli jos aikaisemmin olet käyttänyt esim. 75 C:n liivejä, ja nyt mittaat oikean ympäryksesi olevan oikeasti 70, lisää yksi kirjain lisää. Uusi kuppikokosi on siis 70 D. Netistä löydät laskureita, joiden avulla oikean kuppikoon löytäminen on helpompaa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti